Историјат школе

Школа „Никола Тесла“ се налази у Дубљу, на територији општине Богатић. Подручје Општине Богатић обухвата четрнаест насељених места и четрнаест месних заједница, са просечном величином насеља од 27,4 km2, а у просеку живи 2.518 становника. По последњем попису, Општина Богатић је имала 34.770 становника, а село Дубље 3000 становника. Становништво се претежно бави пољопривредном производњом (92%) и то углавном у индивидуалним домаћинствима.

Село је познато по великој бици „Боју на Дубљу“ 14/26. јула 1815. године између српских устаника и турске војске. У бици су живот изгубили српске војводе Милић Дринчић и Сима Ненадовић, али су и Турцима нанети велики губици. Устаници кнеза Милоша зауставили су турске трупе из Босне и заробили Ибрахим- пашу Никшићког. Том битком је завршен оружани део Другог српског устанка.

Мурал у порти цркве Светог Вазнесења Господњег у Дубљу

Наша школа се налази у центру села. Школа у Дубљу је самостална сеоска школа са дугом историјом. Основана је 1865. године. Дуго је радила са једним комбинованим одељењем, постепено се ширила, да би 1951. године постала осмогодишња школа. Основна школа „Никола Тесла“ у Дубљу је школа са добрим стручним кадром, дугом традицијом и изванредним резултатима ученика из наставних и ваннаставних активности. Током 2015. године обележено је сто педесет година рада школе. Запослени у школи спремно прихватају идеје у циљу унапређивања наставе и ваннаставних активности, теже личном и професионалном развоју. Активности запослених су у великој мери усмерене на побољшање и позитивно деловање на васпитање и образовање ученика.

Школа се налази у центру села, површине је 1150m2, опремљена је солидним намештајем, поседује потребна наставна средства и помагала. Наставно особље је стручно заступљено. Ове школске  2021/2022. године уписано је 184 ученика. Школа има осам класичних учионица, једну учионицу адаптирану за извођење наставе физичког васпитања, кабинет за информатику, просторију за предшколско, библиотеку, наставничку канцеларију, канцеларију за директора, канцеларију за стручну службу, трпезарију, кухињу, санитарни чвор и спортски полигон.

Основна школа “Никола Тесла“ Дубље

Током протеклог периода доста је урађено на реновирању школског објекта, набавци школског намештаја и наставних средстава. И у наредној школској години се планирају радови на објекту школе, како би она постала што пријатније место за боравак ученика и запослених. Школи недостаје фискултурна сала, потребна је адаптација трпезарије у мултимедијални центар– библиотеку, или салу за наставу физичког васпитања и замена фасадне столарије. Сви пројекти се налазе у Министарству просвете и науке  и општини Богатић. Планира се појачана сарадња са руководством општине Богатић и Министарством просвете, науке и технолошког развоја на реализацији овог пројекта, који би у великој мери побољшао квалитет рада у школи. Реализација овог пројекта би од великог значаја била и за локалну заједницу, отворивши могућност реализације различитих активности у овом школском простору.